Ver.29042011
Protestantse Gemeente Westerbork
Start waar staan de kerken organisatie diaconie kerkdiensten vorm en toerusting world servants project JOP jeugd

Nieuws en persberichten

Nieuws uit Nes Ammim

Shalom,

In de afgelopen maand hebben we weer van alles in Nes Ammim beleefd. Begin november zijn de bestuursleden van Nes Ammim Nederland en Duitsland voor het houden van de jaarlijkse vergaderingen geweest. Tijdens hun aanwezigheid is symbolisch de eerste paal geslagen voor de bouw van ca. 90 nieuwe woningen. Het is de bedoeling dat deze woningen door joden en arabieren worden gekocht, waarmee Nes Ammim tevens inhoud wil geven aan de dialoog tussen arabieren en joden.

Aansluitend aan de ceremonie voor de eerste paal voor deze koopwoningen hebben we een overleg gehad met de nederlandse ambassadeur. Een openhartig gesprek over het leven en het werken als vrijwilliger in Israel.

Daarnaast is het bestaande Youth Hostel omgedoopt in ”Centrum Leren en Dialoog” en heeft het de naam gekregen van Hanna Louk van Stegeren. Hanna Louk was één van de oprichters van Nes Ammim en heeft veel bijgedragen aan het instandhouden en uitdragen van de dialoog tussen arabieren, joden en christenen. Haar echtgenoot, van 91 jaar heeft de officiele handeling verricht.

Inmiddels kunnen we ook merken dat de herfst is ingetreden; vorige week hebben we enkele dagen forse regenbuien gehad. De verwachtingen voor de komende dagen zijn gelukkig beter. En dat betekent ca. 20 graden met zonnige perioden. We zijn nog steeds volop aan het werk. Door de regen is de tuin weer mooi groen geworden en beginnen de rozen weer te bloeien.

Naast het werken hebben we ook een paar dagen vakantie gehouden in de stad Jeruzalem. Het blijft een bijzondere stad met al die verschillende bewoners en groepen van toeristen uit diverse landen. Als je Jeruzalem bezoekt en je denkt aan de verhalen uit de bijbel, dan heb je soms het gevoel alsof de tijd heeft stil gestaan. Maar kom je dan bijvoorbeeld bij de Heilige Grafkerk, waarin vele kerkgenootschappen hun aandeel opeisen, dan slaat de verbijstering weer toe.

We hebben ook de stad Hebron op de Westbank bezocht. Ook een bijzondere ervaring. In deze stad komt de ingewikkelde politieke verhouding tussen de joden en palestijnen op soms schrijnende wijze naar voren. Met name als je een bezoek wilt brengen aan de Grot van Machpela, waarin de voorvaderen en –moeders, Abraham en Sarah, Izaak en Rebecca, Jacob en Leah zijn begraven. Voor zowel de joden, moslims en christenen is dit een belangrijke heilige plaats. Nadat je het checkpoint bent gepasseerd kom je in een compleet verlaten winkelstraat, de stalen winkeldeuren zijn dichtgelast, woningen zijn verlaten. Een eens levendige buurt is bijna compleet verlaten. De vele checkpoints, die je moet passeren voordat je de graftomben en synagoge kan bezoeken, komt dreigend en benauwend over. Daarbij regende het ook nog zo hard, dat de straten veranderde in kleine snelstromende rivieren. In de oude stad met de markt (sjoek) stond het water ca. 0,50 m hoog. Dit alles maakt het er niet vrolijker op Tijdens ons bezoek aan Hebron hebben we een gesprek gevoerd met een christelijke palestijn over het dagelijkse leven in de stad. Uit zijn verhaal maken we op dat dit door de aanwezige joodse nederzettingen in de stad, niet altijd even makkelijk is.

Over ca. 2 weken zit ons verblijf in Nes Ammim zit er weer op. We hebben een mooie en leuke tijd gehad, veel beleefd en gezien. Een verblijf in het land Israel en in Nes Ammim blijft een bijzondere ervaring. Maar daarnaast zien we er, na een verblijf van 2 maanden, ook weer naar uit om terug te gaan naar famillie en vrienden.

Een hartelijke groet,

Marjorie en Kees